Programma In Balans iets voor u?

Het In Balans Programma is een 14-weken-programma waar senioren informatie en handige tips krijgen. Bijvoorbeeld op gebied van voeding, schoenen en bewegen. Senioren krijgen uitleg (theorie) maar ook veel oefeningen (praktijk). Het programma is gericht op het verminderen van vallen. Mensen worden bewust gemaakt van valrisico’s en er wordt gewerkt aan een goed evenwicht en voldoende spierkracht. In Balans start met 1 bijeenkomst per week van ongeveer 2 uur. Dat duurt 3 weken. Daarna volgen 10 weken van 2 maal 1 uur oefenen per week. Na elke bijeenkomst is er tijd om samen koffie te drinken en na te praten.

De In Balanstraining wordt gegeven door Kimberly Eimers (Fysio Barneveld) en Maarten Snoei (Zorgorganisatie Norschoten). Het trainingsprogramma duurt van september t/m december 2022 en wordt gegeven in de Veluwehal in Barneveld.

De training duurt 14 weken en bestaat uit:

Drie ’theorie’-bijeenkomsten (1x per week, 2 uur per bijeenkomst)
Maandag 12 september 2022
Maandag 19 september 2022
Maandag 26 september 2022

De drie theoriebijeenkomsten bestaan uit informatie over bewegen en evenwicht, testjes en handige oefeningen.

Twintig praktijk-bijeenkomsten (2 x per week een training van 65 minuten)
Elke maandag en donderdag van 3 oktober tot en met 8 december 2022.
Tijdens de praktijk-bijeenkomsten voert u praktische oefeningen uit op uw eigen niveau. Deze oefeningen zijn gebaseerd op de Tai-Chi-principes en zijn erop gericht om uw evenwicht en spierkracht te verbeteren.

Deskundige begeleiding en handig cursusboek
Kimberly Eimers en Maarten Snoei zijn speciaal getraind om deze cursus te geven. In het cursusboek kunt u de behandelde onderwerpen rustig nalezen.
Alle oefeningen staan hierin beschreven en zijn in beeld gebracht met foto’s. Zo kunt u tijdens de cursusperiode de opdrachten thuis uitvoeren en na de cursusperiode de oefeningen gemakkelijk terugzien.

Als u deelneemt aan het programma kost dit u maximaal 75 euro.
Overige kosten worden vergoed vanuit uw zorgverzekering of het sportakkoord.

Meer informatie
Voor meer informatie en aanmelden, stuurt u een mail met uw gegevens – inclusief telefoonnummer – naar: lisette.smit@norschoten.nl.
Door de vakantieperiode kan het langer duren voordat u een bevestiging krijgt. Vanaf 15 augustus is telefonisch aanmelden ook mogelijk: 0342-787111.

Waarom zou u meedoen?
Een valpartij is de belangrijkste oorzaak van letsel bij ouderen. Elke 4 minuten wordt door een ongeval een 65-plusser opgenomen op de spoedeisende hulp. In 2019 bezochten maar liefst 109 duizend ouderen om deze reden een spoedeisende hulp. Door de vergrijzing is de verwachting dat dit de komende 30 jaar met bijna 50% toeneemt. Een valpartij heeft soms grote gevolgen. Zowel fysiek als mentaal. Gelukkig kan men zelf veel doen om een valpartij te voorkomen.

Meer dan een derde van de thuiswonende volwassenen van 65 jaar of ouder valt minstens één keer per jaar. Een val bij deze groep leidt vaak tot letsel.
Dit zijn alarmerende cijfers en geven aan dat vallen, en het daarmee gepaarde letsel, een groot probleem is. Training, door middel van een bewegings-programma, kan de kans op vallen en letsel verkleinen. Ook kan een bewegingsprogramma zorgen voor meer zelfvertrouwen bij het lopen.

Gevallen en dan?
Verstuikingen, kneuzingen, snijwonden maar ook botbreuken en hersenletsel. Het zijn allemaal gevolgen van een valpartij. Maar gelukkig komen ook veel mensen met de schrik vrij. En toch heeft ook dat veel impact. Mensen die bang zijn om te vallen, worden vaak onzekerder. Ze bewegen steeds een beetje minder zodat ze niet kunnen vallen. En minder bewegen is niet goed voor de gezondheid. Gewrichten worden stijf en spieren nemen in kracht af. Daardoor staan ouderen minder zeker op de been en zijn minder in balans. De kans op vallen wordt dan alleen maar groter. Soms durven ouderen niet meer de deur uit. Het is erg belangrijk om deze vicieuze cirkel te doorbreken. Of beter nog: om dit te voorkomen.

Terug naar het nieuwsoverzicht