Week van de valpreventie

Een valpartij is de belangrijkste oorzaak van letsel bij ouderen. Elke 4 minuten wordt door een ongeval een 65-plusser opgenomen op de spoedeisende hulp. Door de vergrijzing is de verwachting dat dit de komende 30 jaar met bijna 50% toeneemt. Een valpartij heeft soms grote gevolgen. Zowel fysiek als mentaal. Gelukkig kan men zelf veel doen om een valpartij te voorkomen. Tijdens de Nationale Valpreventieweek – van 27 september t/m 3 oktober – besteden veel zorgorganisaties in Barneveld hier specifieke aandacht aan.

Gevallen en dan?
Verstuikingen, kneuzingen, snijwonden maar ook botbreuken en hersenletsel. Het zijn allemaal gevolgen van een valpartij. Maar gelukkig komen ook veel mensen met de schrik vrij. En toch heeft ook dat veel impact. Mensen die bang zijn om te vallen worden vaak onzekerder. Ze bewegen steeds een beetje minder zodat ze niet kunnen vallen. En minder bewegen is niet goed voor de gezondheid. Gewrichten worden stijf en spieren nemen in kracht af. Daardoor staan ouderen minder zeker op de been en zijn minder in balans. De kans op vallen wordt dan alleen maar groter. Soms durven ouderen niet meer de deur uit. Voor het langer zelfstandig thuis wonen is het dus erg belangrijk om deze vicieuze cirkel te doorbreken. Of beter nog: om dit te voorkomen.

Praktische tips
‘Uit onderzoek blijkt dat verschillende factoren belangrijk zijn om goed op de been te blijven’, zegt Alette Jansma, Fysiotherapeut bij Zorgorganisatie Norschoten. ‘Een goed evenwicht is belangrijk, net als genoeg spierkracht. Ouderen voelen zich zekerder en vallen minder snel als het evenwicht goed is en er voldoende spierkracht is’, aldus Jansma. ‘Thuis kan men ook veel doen om het minder val-onveilig te maken, gaat Rafaëlle van Gijssel, wijkcoördinator OWZ de Burgt verder. ‘Hiervoor zijn soms maar een paar kleine aanpassingen nodig. Bijvoorbeeld door kabels en snoeren weg te werken en door voldoende en goede verlichting. Ook goed kunnen zien is belangrijk. Het is daarom belangrijk om elk jaar de ogen te laten meten’, aldus Van Gijssel. ‘En af en toe een check doen bij de huisarts of apotheker op medicijnen die men gebruikt’ vult Jansma aan. ‘Sommige medicijnen beïnvloeden de bloeddruk, het evenwicht of de hersenen. Daardoor neemt de kans op vallen toe. En draag schoenen en pantoffels die precies passen. Dat klinkt natuurlijk logisch, maar toch zien we dat in de praktijk niet altijd. Door een juist advies en een goede schoenkeuze wordt de kans op vallen écht kleiner’, aldus Jansma.

In Balans Programma
Zorgorganisatie Norschoten en OWZ De Burgt zijn – naast ziekenhuis Gelderse Vallei – initiatiefnemer van het Gezondheidshuis Barneveld. Het Gezondheidshuis heeft als missie mensen zo lang mogelijk gezond en vitaal te houden. Dus ook hoe zij senioren beter op de been kunnen houden zodat zij zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Zij bieden dit najaar het valpreventieprogramma In Balans. Jansma: ‘In dit 12-weken-programma krijgen senioren nog meer handige tips op het gebied van voeding, schoenen en bewegen. Maar ook bijvoorbeeld advies over het slikken van vitaminen. Senioren krijgen van ons uitleg (theorie) maar ook veel oefeningen (praktijk)’.’ Eigenlijk is het elke week een gezellig uitje en ontmoet men leeftijdsgenoten. En al oefenend wordt men steeds een beetje wijzer’, vult Van Gijssel aan.

Het In Balans Programma is nu in ontwikkeling. Het Gezondheidshuis Barneveld neemt met dit programma deel aan een onderzoek van de vrije universiteit Amsterdam. Voor dit onderzoek en het In Balans programma zoekt het Gezondheidshuis Barneveld deelnemers. Deelname is gratis. Meer weten over dit onderzoek of de inhoud van het In Balans Programma? Mail naar: alette.jansma@norschoten.nl.

Terug naar het nieuwsoverzicht