Programma in Balans iets voor u?

Het In Balans Programma is een 14-weken-programma waar senioren informatie en handige tips krijgen. Bijvoorbeeld op gebied van voeding, schoenen en bewegen. Senioren krijgen uitleg (theorie) maar ook veel oefeningen (praktijk). Het programma is gericht op het verminderen van vallen. Mensen worden bewust gemaakt van valrisico’s en er wordt gewerkt aan een goed evenwicht en voldoende spierkracht. In Balans start met 1 bijeenkomst per week van ongeveer 2 uur. Dat duurt 3 weken. Daarna volgen 10 weken van 2 maal 1 uur oefenen per week. Na elke bijeenkomst is er tijd om samen koffie te drinken en na te praten.

Doet u mee aan ons onderzoek?
De VU, de Hogeschool van Amsterdam en VeiligheidNL doen op dit moment onderzoek naar dit veelgebruikte oefenprogramma. En als u wilt, kunt u nog meedoen! Voor het onderzoek zijn we op zoek naar deelnemers van 65 jaar of ouder die graag steviger op de benen willen staan. Door deel te nemen aan ons onderzoek krijgt u, via verschillende testen, inzicht in uw fitheid. En dat helemaal gratis! Door mee te doen vergroten we onze kennis om de kans op vallen en valletsel te verkleinen bij 65-plussers.

In maart 2022 start een eerste groep. Dit onderzoek doen de VU, de Hogeschool van Amsterdam en VeiligheidNL in samenwerking met het gezondheidshuis Barneveld. Vanuit verschillende (fysio)praktijken in Barneveld werken gecertificeerde In Balans trainers vanuit het Gezondheidshuis Barneveld. Alle bijeenkomsten vinden plaats op een locatie in Barneveld.

Meer informatie
Voor meer informatie over het In Balans Programma kunt u contact opnemen met Alette Jansma, fysiotherapeut bij Zorgorganisatie Norschoten. U kunt uw mail sturen naar: alette.jansma@norschoten.nl. Wilt u informatie of deelnemen aan het onderzoek, dan kunt u contact opnemen met Maaike van Gameren (uitvoerend onderzoeker). Zij is per mail bereikbaar: m.van.gameren@vu.nl. Liever even bellen? Dat kan ook. Maaike is bereikbaar op 020-5985627.
Liever even persoonlijk contact? Kom dan naar onze informatiebijeenkomst. U bent op donderdag 10 maart a.s. van 9.30 uur tot 11.00 uur van harte welkom in de Salon, Welzijn Barneveld, Nieuwe Markt 6, 3771 CB Barneveld. Als u zich direct wilt opgeven kunt u hier uw gegevens achterlaten. Eerst meer lezen? Ook dat is mogelijk. Ga dan naar de website van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Waarom zou u meedoen?
Een valpartij is de belangrijkste oorzaak van letsel bij ouderen. Elke 4 minuten wordt door een ongeval een 65-plusser opgenomen op de spoedeisende hulp. In 2019 bezochten maar liefst 109 duizend ouderen om deze reden een spoedeisende hulp. Door de vergrijzing is de verwachting dat dit de komende 30 jaar met bijna 50% toeneemt. Een valpartij heeft soms grote gevolgen. Zowel fysiek als mentaal. Gelukkig kan men zelf veel doen om een valpartij te voorkomen.

Meer dan een derde van de thuiswonende volwassenen van 65 jaar of ouder valt minstens één keer per jaar. Een val bij deze groep leidt vaak tot letsel.
Dit zijn alarmerende cijfers en geven aan dat vallen, en het daarmee gepaarde letsel, een groot probleem is. Training, door middel van een bewegings-programma, kan de kans op vallen en letsel verkleinen. Ook kan een bewegingsprogramma zorgen voor meer zelfvertrouwen bij het lopen.

Gevallen en dan?
Verstuikingen, kneuzingen, snijwonden maar ook botbreuken en hersenletsel. Het zijn allemaal gevolgen van een valpartij. Maar gelukkig komen ook veel mensen met de schrik vrij. En toch heeft ook dat veel impact. Mensen die bang zijn om te vallen, worden vaak onzekerder. Ze bewegen steeds een beetje minder zodat ze niet kunnen vallen. En minder bewegen is niet goed voor de gezondheid. Gewrichten worden stijf en spieren nemen in kracht af. Daardoor staan ouderen minder zeker op de been en zijn minder in balans. De kans op vallen wordt dan alleen maar groter. Soms durven ouderen niet meer de deur uit. Het is erg belangrijk om deze vicieuze cirkel te doorbreken.
Of beter nog: om dit te voorkomen.

Terug naar het nieuwsoverzicht